Matavfall - Bruna tunnan
Alla, även fritidshus ska sortera sitt matavfall. Äppelskrutt, frukt- och äggskal, fiskrens, kaffesump och andra matrester slänger du i papperspåsar som du lägger i den bruna tunnan. Matavfallet blir till biogas.
Använd påsen och påshållaren
Använd Vakins papperspåse till matavfallet. Du kan också använda vissa fruktpåsar av papper från affären om de är godkända som matavfallspåsar. Påsen är tillverkad av svensk råvara och kan gå med i biogasprocessen. När du först får den bruna tunnan får du med en påshållare. Den hjälper matavfallspåsen att luftas och gör att den håller bättre. Om du saknar en påshållare finns den att hämta på någon av våra återvinningscentraler.
Vad händer med avfallet?
Den bruna tunnan töms i ett eget fack i sopbilen. Matavfallet mellanlagras och körs sedan till biogasanläggningen i Skellefteå. Där rötas matavfallet och blir till biogas, ett av världens renaste drivmedel.
Tips för papperspåsen
Tips för papperspåsen
- Platta ut botten i påsen och veckla ut den ordentligt.
- Fyll påsen lagom, så att du kan rulla ihop den ordentligt innan den läggs i tunnan.
- Använd påshållaren. Undvik att använda en hink med slät botten, då blir påsen för blöt och går lättare sönder.
- Låt riktigt blött matavfall rinna av. Använd gärna en slaskskrapa.
Hållbara tips!
Tänk på att mycket av den mat som kastas är fullt ätbar. Att göra matlåda av rester och planera inköp spar både pengar och miljö.
Läs mer
Kontakta oss på Vakin.
Telefon: 090-16 19 00
Telefontider: Måndag: 08:00–15:00 Tisdag - Fredag: 08:00–12:00
Fler kontaktvägar till Vakin