Bräddning av avloppsvatten
En bräddning är ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten som kan ske om avloppssystemet överbelastas, exempelvis vid avloppsstopp, snösmältning eller kraftigt regn.
Vid kraftiga regn och skyfall kan avlopps- och dagvattenledningssystem bli överbelastade.
Vad är bräddning?
En bräddning är ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten när ledningsnätet eller reningsverk blir överbelastat. Bräddning sker för att minska risken för skador på avloppssystemet eller att vattnet tränger tillbaka och kommer upp genom golv eller gatubrunnar. Bräddfunktionen fungerar som ett överrinningsskydd gör i handfatet eller badkaret.
Bräddning sker till exempel i samband med kraftiga regn eller vid snösmältning då det kan komma mycket vatten på kort tid. Bräddning kan också ske på grund av tekniska fel i systemet eller stopp orsakade av skräp och fett som felaktigt spolats ner i avloppet.
Bräddningar kan ske vid ett flertal bräddpunkter i ledningsnätet, vanligtvis vid pumpstationer. Det bräddade avloppsvattnet rinner ut i närmaste vattendrag.
Överbelastning av avloppssystem
I våra kommuner har vi ett system där dagvatten (regn- och smältvatten) och övrigt avloppsvatten (spillvatten) rinner i olika ledningar, ett duplikatsystem. Trots det kan avloppssystemet ändå överbelastas vid stora regn eller snösmältning, på grund av inläckage i ledningarna och felkopplingar från fastigheter. Vi arbetar aktivt för att hitta källorna till tillskottsvattnet och åtgärda dem.
Bräddning – påverkan på badvattenkvalitet
Direkt efter en bräddning kan badvattenkvaliteten vara påverkad. Men det bräddade vattnet sprids fort och åt olika håll beroende på strömmar och vind och det är därför svårt att säga exakt var och hur det påverkar badvattenkvaliteten. Kommunernas miljöförvaltningar ansvarar för övervakning av allmänna badplatser. På Havs- och vattenmyndigheten finns information samlad om badvattenkvaliteten.
Tillsammans minskar vi risken för bräddning
Vi arbetar ständigt med långsiktiga åtgärder för att minska risken för bräddningar. Det gör vi genom att bygga ut avloppsledningsnätet för att kunna ta hand om mer vatten. Vi bygger dagvattenmagasin och arbetar med lokala lösningar för att regnvattnet inte ska belasta ledningsnätet.
Här kan du som fastighetsägare också hjälpa till genom att åtgärda felkopplingar och skador på ledningar på din fastighet. Du kan även hjälpa oss genom att inte spola ner saker i avloppet som inte hör hemma där. Bomullspinnar, våtservetter, bindor, tamponger, skräp eller fett kan orsaka stopp i våra avloppsledningar.
Kontakta oss på Vakin.
Telefon: 090-16 19 00
Telefontider: Måndag: 08:00–15:00 Tisdag - Fredag: 08:00–12:00
Fler kontaktvägar till Vakin