ANVÄND VATTNET HÅLLBART

Smarta tips och fakta om vattenanvändning

Vi är många som delar på vattnet

Vattnet ska räcka till många; människor, industri, jordbruk, djur och natur. När många använder vatten samtidigt blir belastningen hög på våra vatten- och avloppssystem. I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dag.


Skulle du kunna minska din förbrukning med 10 liter?

Spara vatten i sommar

Dricksvatten är en värdefull resurs, särskilt sommartid.

Samla regn! Vattna med regnvatten, så gör du blommorna glada och sparar på vårt viktiga dricksvatten.

Tid för vatten! Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen, så dunstar inte vattnet bort.

Drick vatten! Ha en kanna i kylen, så slipper du spola tills vatten blir kallt.

Vattna vettigt! Byt ut slang eller vattenspridare till vattenkanna och vattna gärna med regnvatten.

Två jordiga händer och ärmarna på en grå collegetröja som smutsats av jord. Gräsfrön rinner ner från den ena handen till den andra. Marken är jordsvart. Text: Så smart!

Så smart! Anlägg gräsmattan på höst och sensommar då det krävs mindre vatten.

En kvinna står på huk i en höstträdgård mellan två rabatter, med bland annat rosa kärleksört. Hon är klädd i gummistövlar och stickad tröja. Intill sig har hon tomma planteringskrukor och två oplanterade buskar. I handen håller hon en liten buskplanta. Snett bakom kvinnan står en skottkärra uppställd. I oklar bakgrund skiner solen igenom träd och buskar, och på skottkärra som blänker. Text: Plantera klokt!

Plantera klokt! Mitt i sommaren när växterna är som mest törstiga gör värmen att regn snabbt avdunstar.

I en trädgård står en man barfota och skjuter ihop ett pooltak som skyms av spröda spirande örter. Poolens vatten är medelhavsblått. På andra sidan polen växer en tät mörkgrön häck och bakom mannen vid poolens kortända står stora gröna krukväxter på stenläggningen. Text: Täck över!

Täck över! Genom att täcka över poolen minskar avdunstningen och du behöver inte fylla på lika ofta

Spara vatten året runt

Fler tips på hur du kan använda vattnet hållbart under hela året.

Tvätta smart! Fyll maskinen helt. En halv tvätt- eller diskmaskin drar lika mycket vatten som en full.

Ta en dusch! Dusch sparar massor jämfört med bad. Varje minut drar 12 liter vatten. Hur snabbt duschar du?

Kolla kranen! Byt packning om den läcker, en droppande kran kan dra 55 liter per dygn.

Diska snyggt! Tappa upp vatten i balja eller diskho och skölj inte under rinnande vatten.

Borsta tänderna! Stäng av kranen under tiden, så sparar du mer än 10 liter vatten varje gång.

Vattenfakta

Många droppar små blir snart en stor älv...

Ett hushåll på fyra personer som borstar tänderna två minuter, två gånger om dagen, kan spara nästan hundra liter vatten – bara genom att stänga av kranen under tandborstningen.

Vattnet från en droppande kran motsvarar 11 fyllda badkar på en månad. Det är vatten som droppar bort helt i onödan. Kolla kranen, byt packning om den läcker, så sparar du vår allra viktigaste naturresurs.

Mer än hälften av allt vatten vi använder går åt till personlig hygien. Om du stänger av kranen när du borstar tänderna samt väljer dusch istället för bad, så sparar du många liter.

Genom att byta ut några av dina bad mot en kortare dusch är du med och sparar på det allra viktigaste vi har – vårt rena, friska vatten.

Om dricksvattnet

Vattnet i våra kommuner är grundvatten, som renats naturligt på sin väg genom marken. I vattenverken behandlas vattnet så att du ska få ett gott, friskt kranvatten. Vattnet luftas för att frigöra järn och går genom ett kalkfilter som höjer pH-värdet. Vattnet passerar UV-ljus som tar bort bakterier, virus och parasiter. Sen är vattnet redo att levereras till din kran. Det håller en temperatur på 6-10 grader.

I våra kommuner har vi mjukt vatten. Det innebär att vattnet innehåller lite kalcium och magnesium. Mjukt vatten gör att tvättmedel, diskmedel, tvål och schampo löddrar lätt, så du kan ta mindre mängd. Det minskar också risken för kalkavlagringar.

Kranvattnet är svagt basiskt, med ett pH-värde mellan 7,8–9. Det hjälper till att skydda rör och ledningar så att de håller längre.

I Kranvattentävlingen 2020 utsågs Vindelns kommuns kranvatten till ett av Sveriges godaste med motiveringen "Ett vatten med krispig mineralitet. En cool törstsläckare". Umeås vatten fick hedersomnämnandet "Ett vatten med skön fyllighet och en bra munkänsla". Säkert tycker du att just du har det godaste kranvattnet, det som du är van vid och dricker varje dag.

I Sverige använder vi i snitt 140 liter per person och dag, till mat, dryck, hygien, tvätt, städ, disk och många andra aktiviteter. När det är bevattningsförbud, får du bara använda vatten till mat, dryck och hygien. Och i en riktig nödsituation, om det är helt slut på vatten, ska du kunna klara dig på tre liter per dag. Då är det bara det allra nödvändigaste behovet som gäller, vatten till dryck.

Vatten är en förutsättning för allt liv och världens viktigaste livsmedel. Om du stänger av kranen under tandborstningen, fyller tvättmaskinen och väljer dusch istället för bad är du med ochsparar på vår allra viktigaste naturresurs.


Vattnet ska räcka till många; människor, industri, jordbruk, djur och natur. När många använder vatten samtidigt blir belastningen hög på våra vatten- och avloppssystem. I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dag. Skulle du kunna minska din förbrukning med 10 liter?

Dricksvatten är ett noga kontrollerat livsmedel som används en kort stund i hem och trädgård innan det går vidare i kretsloppet. Vi måste vara rädda om vattnet, tänka på hur vi använder det, vad vi släpper ut i avloppet och hur vi påverkar miljön. Tack för att du tar hand om vattnet!

Vakin ansvarar för vatten, avlopp, avfall och återvinning på uppdrag av Umeå, Vindeln och Nordmalings kommuner. Tillsammans bygger vi det hållbara samhället