Förpackningsinsamling för småhus
Senast 2027 ska alla hushåll i Sverige kunna samla in förpackningar vid sin bostad. Det innebär att dagens sophämning med grön och brun tunna behöver kompletteras extra soptunnor för insamling av förpackningar.
Hemsortering med två extra soptunnor för insamling av pappers- och plastförpackningar.
Nya regler om förpackningsinsamling
För att göra det enklare för hushåll och verksamheter att sortera sitt förpackningsavfall har regeringen beslutat om nya regler som innebär att insamling av förpackningar ska ske fastighetsnära från 2027.
Läs mer om de nya reglerna här
Vad innebär detta för mig som bor i villa/eget hus?
Dagens sophämning med grön och brun tunna kommer att kompletteras med två extra soptunnor, en för pappersförpackningar och en för plastförpackningar. Det vi kallar hemsortering.
Test av hemsortering
Under hösten 2024 har Vakin testat ett nytt fastighetsnära insamlingssystem för hämtning av plast- och pappersförpackningar. Det var hushållen på Blåbärsvägen (Berghem) och Filgränd (Ersboda) i Umeå som var utvalda att delta i pilottestet.
Insamling från fritidhushus
Insamlingen från fritidshus påverkas också av de ny reglerna. Hur detta ska fungera är under utredning och inget beslut är ännu taget.
Frågor och svar
Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna kring hemsortering. Är det något annat du funderar över är du välkommen att kontakta kundservice.
Hur ser sorteringen ut idag
Utsorteringen av förpackningar är för låg i dag. En tredjedel av soppåsen består av förpackningar som hade kunnat återvinnas. Regeringen har beslutat att alla hushåll ska ha fastighetsnära insamling senast 2027 för att öka återvinningen av förpackningar.
Kan jag välja bort att sortera förpackningar?
Nej, eftersom insamling av förpackningar är ett lagkrav. Regeringen har beslutat att alla hushåll ska ha fastighetsnära insamling av förpackningar och kommunerna är ansvariga för införandet.
Vem ska betala för förpackningsinsamlingen?
Producenterna av förpackningar ska ersätta kommunerna för deras kostnader, utifrån en ersättningsmodell.
Hur blir det med metall och glas?
Vi kommer att utreda hur insamling av metall och glas ska fungera.
Vad händer med återvinningsstationerna?
Återvinningsstationer för förpackningar och tidningar som finns i våra kommuner kommer tills vidare att finnas kvar. Med fastighetsnära insamling kan återvinningsstationerna delvis få en ny roll.
Läs mer om våra återvinningsstationer Länk till annan webbplats.
Varför har ni valt detta insamlingssätt och inte fyrfackskärl?
Vi har utrett flera olika alternativ, bland annat fyrfackskärl. Vi bedömer att ett system med två extra soptunnor för återvinning av pappers- och plastförpackningar är den mest kostnadseffektiva, praktiska, säkraste och mest flexibla lösningen. Vi behöver inte investera i ett helt nytt insamlingssystem. Vi kan fortsätta använda sidolastande sopbilar, vilket underlättar sophämtningen, särskilt under vintern. Om lagstiftningen förändras kan vi enkelt bygga ut eller förändra insamlingen.
Varför just plast- och pappersförpackningar?
Plast- och pappersförpackningar är de vanligast förekommande förpackningsslagen som täcker de varor vi dagligen använder i hushållen.
I plockanalyser ser vi att det är just plast- och pappersförpackningar som slängs felaktigt i restavfallet istället för på återvinningsstationen. Det är även de förpackningsslagen som det slängs mest av på återvinningsstationerna.
Hur hämtning av metall- och glasförpackningar ingår inte i testet.
Vad är en plastförpackning och hur ska den sorteras?
Exempel på plastförpackningar som kan återvinnas är:
- Mejeriburkar
- Plastflaskor
- Brödpåsar
- Ketchupflaskor
- Ostpåsar
- Tandkrämstuber
- Chipspåsar
- Snusdosor
- Tvålpumpar
- Frigolit
Plastflaskor med pant ska pantas!
Plastförpackningar kan läggas i andra plastförpackningar så som större burkar, brödpåsar med mera. Det går även att lägga plastförpackningar i en vanlig plastpåse. Det viktiga är att påsarna/förpackningarna försluts så att inte mindre plastförpackningar smiter i väg när tunnan töms ner i sopbilen.
Du behöver inte skölja ur förpackningarna om du inte vill men de behöver vara tömda på sitt innehåll.
Är du osäker på hur du ska sortera en förpackning brukar det stå på förpackningen. Annars kan du alltid använda dig av sorteringsguiden på vakin.se
Vad är en pappersförpackning och hur ska den sorteras?
Exempel på pappersförpackningar är:
- Mjölk- och filpaket
- Pasta- och flingpaket
- Mjölpåsar
- Tetraförpackningar
- Pappersbärkassar
- Mindre mängder wellpapp
- Omslagspapper
- Äggkartong
- Kartonger
- Toalett- och hushållspappersrullar
Du behöver inte skölja ur förpackningarna om du inte vill men de behöver vara tömda på sitt innehåll.
För att få plats i tunnan är det viktigt att vika ihop och platta till förpackningarna och förpacka de mindre kartongerna i de större. Det fungerar att lägga förpackningarna i papperspåsar från mataffären men inte i plastpåsar.
Har du större förpackningar som inte ryms i tunnan kan du lämna dessa på en återvinningsstation. Större mängder wellpapp kan du lämna på våra återvinningscentraler.
Är du osäker på hur du ska sortera en förpackning brukar det stå på förpackningen. Annars kan du alltid använda dig av sorteringsguiden på vakin.se
Vad är restavfall?
Restavfall är det avfall som inte är en förpackning eller matavfallsrester.
Exempel på restavfall - det här kan du slänga i vanliga soppåsen:
- Bakplåtspapper
- Ballonger
- Blöjor
- CD / DVD- fodral
- Dammsugarpåsar
- Diskborstar, disktrasor, tvättsvampar, skurtrasor
- Engångsbestick
- Fotografier
- Hårtussar
- Julklappssnören
- Kattsand
- Klippta kontokort
- Kork
- Ljusstumpar
- Målarpenslar
- Nylonstrumpor
- Pennor
- Plåster
- Rakhyvel av plast
- Snus och cigaretter
- Spån från smådjursburar
- Stekspade av plast
- Tandtråd, tandborste (ej eldriven)
- Tapetrester
- Tejp, häftmassa
- Tops och bomull
- Trasiga leksaker (ej batteri- eller eldriven)
- Trasiga husgeråd utan el
- Tuggummi
- Tändstickor
- Vax- och pappersdukar
Vad händer med mitt sorterade avfall?
Allt avfall som du sorterar ut tas till vara på bästa möjliga sätt. Att återvinna förpackningar och tidningar/returpapper, sparar på jordens ändliga resurser då inga nya råvaror förbrukas och det går dessutom åt mindre energi och transporter att återvinna, än att producera nytt.
Hur hålls avfallet separerat i sopbilen?
Filmen visar hur avfallet hämtas med en sopbil som har två olika fack för olika avfall. Vi kan inte hämta fler än två fraktioner åt gången per hämtningstillfälle. Ett av facken kommer alltid samla in matavfall och det andra facket samlar in någon av de andra fraktionerna, restavfall, plastförpackningar och pappersförpackningar, enligt hämtschemat. Avfallet blandas inte utan hålls separat i bilen.
Kommer det att lukta när tunnorna töms mer sällan?
Det är främst kladdiga plastförpackningar som kan orsaka luktproblem. Förpackningarna behöver inte vara helt rena för att kunna återvinnas, men för att undvika lukt sommartid är det bra att undvika kladd. Skrapa av alla matrester och lägg i matavfallspåsen. Torka ur förpackningar med hushållspapper eller skölj med kallt vatten/överblivet diskvatten. Rengör tunnorna då och då om det blir kladd i dem.
Kontakta oss på Vakin.
Telefon: 090-16 19 00
Telefontider: Måndag: 08:00–15:00 Tisdag - Fredag: 08:00–12:00
Fler kontaktvägar till Vakin