Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–15:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

2019-04-12

Vakin och Restauranghögskolan samarbetar inför Umeå Smakfestival

Vakin har varit på Restauranghögskolan och hållit föredrag om matsvinn för studenterna på Gastronomiprogrammet i åk 2. Under Smakfestivalen i Umeå 2019 samarbetar Vakin med Restauranghögskolan där studenterna kommer att tolka vinnande bidraget i Vakins skoltävling "Rädda maten" på plats under eventet.

På bilden ser ni hur studenter gravar ägg med salt och socker. Gravade ägg är goda som de är eller så kan man torka dem och strö på t ex pasta.

Vakin har utlyst en tävling som heter Rädda maten bland alla skolelever i årskurs 4 och 5 i Umeå och Vindelns kommuner. Naturskolan har hjälpt Vakin att skicka ut tävlingen, som vi nu hoppas pågår för fullt ute i skolorna.

Ungefär var femte matkasse som vi bär hem från affären slängs och varje person i Sverige kastar nästan 100 kg ätbar mat per år. Det är dåligt för miljön och det är dyrt att köpa mat som bara slängs bort. Det vanligaste som kastas är:

  • frukt och grönsaker som inte är så fina men går bra att äta ändå
  • matrester från tallriken eller som blivit över i kastrullen eller stekpannan
  • brödkanter eller bröd som blivit torrt
  • mjölk, yoghurt och grädde där bäst föredatum har gått ut men som är goda ändå.

Tanken är därför att eleverna ska komma på förslag som minskar matsvinn men även recept på en rätt som baseras på de råvaror som slängs mest.

Det är här som Resaturanghögskolan kommer in då studentarna kommer att tolka vinnande bidraget från Vakins skoltävling under Umeå smakfestival tillsammans med den vinnande klassen. Här kan du läsa mer om tävlingen: https://vakin.se/tavlinglänk till annan webbplats

Studenterna kommer även att ta fram "flödes scheman" för olika råvaror som ger tips på vad man kan göra av t ex potatis eller morötter baserat på hur man vill tillaga dem. Om man t ex vill äta skalad kokt potatis så kan man använda skalen till snacks genom att fritera dem och potatisarna som blir över efter måltiden går t ex att använda i en kall potatissallad. Allt för att minska matsvinnet.