Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

2020-11-19

Toalettvett, en enkel kunskap

Det finns förenklat tre saker som ska ned i toaletten; kiss, bajs och toalettpapper. Annat som våtservetter, hushållspapper och skräp ska läggas i en papperskorg. Skräpet orsakar stopp i avloppen och ställer till stora problem i Vakins anläggningar.

De vinnande bidragen är skapade av elever vid: Pops Academy, Backen skolan, Engelska skolan och Storsjöskolan.

- Varje dag spolas mängder med tamponger, snus, kondomer, våtservetter, hår och annat ner i toaletten. Ibland kommer skräpet ända fram till reningsverket, men oftast fastnar de på vägen i avloppsledningar och pumpar. Detta är en bidragande orsak till alla avloppsstopp vi får, säger Sven Thunéll, produktionschef vid Vakin.

Snus, cigarettfimpar och nagellacksborttagning är också exempel på vanligt förekommande fulspolningar. Ett annat exempel är läkemedel som ska lämnas tillbaka till apoteket när de inte behövs eller passerat bäst före-datum.

-Att spola ner kemikalier i toaletten är allvarligt eftersom kemiska ämnen och gifter försvårar reningsprocessen i reningsverket. Kemikalierna slår ut de goda bakterierna i reningen och gör att de farliga ämnena passerar ut i naturen. Detta påverkar inte bara de kostnader vi har för avloppsrening utan även djurlivet i kvarken, säger Sven Thunéll, produktionschef vid Vakin.

Tar hjälp av skolelever
I år har Vakin haft en teckningstävling för mellanstadieklasser på ämnet ”En skitviktig tävling”. Där eleverna har fått ta fram affischer som visar hur man har ett bra toalettvett, det vill säga bara spolar ned kiss, bajs och toalettpapper.

-Vi har fått in nästan 500 bidrag från totalt 33 klasser i Umeå och Vindelns kommuner vilket är helt fantastiskt. Med elevernas hjälp hoppas vi nu minska fulspolningarna, säger Anna-Lena Fomin kund- och kommunikationschef vid Vakin.

Elevernas bidrag i tävlingen kommer att sättas upp på toaletterna i våra stora köpcentrum där de kommer att hjälpa besökarna att spola rätt.

Fakta om Världstoalettdagen
Världstoalettdagen är sedan 2014 en officiell FN-dag. Syftet är att uppmärksamma den globala sanitetskris det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett och tvingas göra sina behov utomhus med stor risk för smittspridning.