Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

2019-02-06

Ny film om vatten och avlopp

Till skolinformationen som ges i årskurs fyra har Vakin tagit fram en kort film som berättar om hur vi får dricksvatten till kranen och hur det smutsiga vattnet renas på ett avloppsreningsverk. Filmen beskriver också vattnets kretslopp och ger tips på hur vi alla kan värna vattnet.

Det kommer inget nytt vatten till vår planet, därför behöver vi alla vara rädda om vattnet.

Vakins skolinformation startades 2007 och genomförs idag av Naturskolan i Umeå på uppdrag av Vakin. Skolinformationen riktar sig till alla elever i framförallt mellanstadiet i Umeå och Vindelns kommuner. Eleverna får lära sig om källsortering av många olika typer av avfall, om vikten att värna vårt dricksvatten, avloppsrening, återanvändning och avfallsminimering.

Skolinformationen består totalt av två lektioner i klassrummet. En om avfall och återvinning och en om vatten och avlopp. Vid lektionstillfället om vatten och avlopp får eleverna lära sig hur vi människor påverkar vattnets kretslopp i vår vardag och hur vi kan värna vattnet på bästa sätt. De får även lära sig var dricksvattnet kommer ifrån och hur det smutsiga avloppsvattnet renas innan det kan släppas ut i kretsloppet igen.

Filmen som vi nu tagiit fram visas under lektionstillfället om vatten- och avlopp. Den berättar om hur vi alla människor är beroende av vatten, att det inte kommer något nytt vatten till vår planet och att vi måste vara rädda om det. Den visar även hur vi får vatten till kranen från vattenverket och hur ett reningsverk fungerar.