Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–15:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

2019-03-21

Junior-VM i Umeå och Örnsköldsvik väljer kranmärkt

Umeå och Örnsköldsvik står som arrangörer när världens bästa juniorer i ishockey gör upp om medaljerna. Och inför matcherna kommer spelarna att stärka sig med kranmärkt vatten.

Photo by Steve Kingsman / HHOF-IIHF Images

I samband med att U18-VM spelas i Sverige 18–28 april 2019 bryts en lång tradition av att servera flaskvatten under turneringen. Flaskvatten är som vi vet sämre för miljön, med långa transportsträckor, och dyrare – men för den delen inte nyttigare. För Peter Blomqvist, generalsekreterare för U18-VM, var det självklart att istället bjuda spelarna på gott och fräscht kranvatten och han ordnade en historisk deal med Internationella ishockeyförbundet.

- För en hockeyspelare räcker en halvliter vatten inte långt, vi skulle behöva ställa fram 20 000 flaskor under turneringen vilket känns helt vansinnigt när vi har ett så bra och gott kran­vatten, säger Peter Blomqvist. Men många av de deltagande länderna från Europa och Nordamerika är vana att använda flaskvatten så det var ett krav inför turneringen. Vi fick skicka in vattenprover från Vakin och Miva som visade att vattnet håller en god kvalitet. Efter det var det okej att erbjuda kranvatten.

Peter Blomqvist har också blivit en ambassadör för kranvatten i inter­nationella sammanhang.

- Många brukar ställa frågan ”Varför har Örnsköldsvik och Umeå fostrat så många framgångsrika NHL-spelare?”. När jag presenterade turneringen för Internationella ishockeyförbundet och de deltagande länderna så sa jag att det förmodligen beror på vårt goda kranvatten. Och det kommer era spelare också att kunna dra fördel av!

VA-bolagen Vakin och Miva i Örnsköldvik gör i samband med turneringen gemensam sak och uppmuntrar initiativet genom att sponsra med vattenflaskor.

- Det är glädjande att få presentera den här nyheten i samband med årets Världsvattendag, säger Tomas Blomqvist, vd på Vakin. Vi hoppas att kranmärkningen ska ge ringar på vattnet och att fler väljer vårt viktigaste livsmedel direkt ur kranen istället för att köpa på flaska säger Tomas.