Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

2020-09-04

Från sött till salt – en fascinerande fotoutställning om vatten.

Från 4 september kommer Vakin tillsammans med prisbelönade fotografen och biologen Johan Hammar att visa en inspirerande fotoutställning om vatten. Förhoppningen är att väcka tankar om vattnets betydelse och hur vi använder det.

- Bilderna visar vattenmiljöer från norr till söder, från sött till salt. På vattnets resa från fjäll till hav och tillbaka igen fångar vi tillfälligt upp en liten del. Ekosystemen som finns i våra vattenmiljöer är förutsättningen för ett rent, friskt vatten som det gäller att vi är rädda om. Säger Anna-Lena Fomin, kommunikationschef på Vakin.

Vakin arbetar med världens viktigaste livsmedel, dricksvatten. Vi renar avloppsvatten så att det kan lämnas tillbaka till älv och hav och arbetar dagligen för ett hållbart samhälle i vår region. I samarbetet med Johan Hammar vill vi bjuda besökarna på vattnets resa. Vatten vi njuter av som dryck, , uppfräschning, utsikt eller nöje.

- Vi vill inspirera till tankar om vattnets betydelse. Sötvattnet är vårt viktigaste livsmedel som vi lånar och använder i några sekunder för att sedan lämna tillbaka till vattnets kretslopp igen. Vi kan alla göra en insats genom att vara rädda om vattnet och bara spola ner sådant som vi kan rena bort säger Anna-Lena Fomin, kommunikationschef på Vakin.

Det är utgångspunkten i Vakins (Vatten- och Avfallskompetens i Norr AB) utställning i samarbete med biologen, fotografen och filmaren Johan Hammar. Han har dokumenterat vattnets väg från fjällen, ut i Bottenviken och genom Östersjön. Från sött till salt.

- Hur vi behandlar våra sötvatten påverkar även Bottenhavets och Östersjöns miljö. Vi hör mest negativa miljönyheter om våra hav men faktum är att halterna av de ämnen som orsakar övergödningen minskar. Och det beror på åtgärder som vi utför på land. Jag hoppas att utställningen skall inspirera och öka medvetenheten om hur viktigt det är med rent vatten och friska ekosystem, både på land och i havet säger Johan Hammar.

Utställningen är gratis att besöka för alla och pågår från 4 september till 21 oktober i Äppellunden vid Rådhustorget i Umeå. I utställningen visas 15 bilder, många med lokal anknytning till vår region.

Läs mer om utställningen på vår kampanjsida vakin.se/sott-till-salt