Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Framtidens vattenmätare på plats i Holmsund

Med start 2020 byttes i det närmaste alla vattenmätare i Holmsund till en ny typ av vattenmätare.
-De nya mätarna bidrar bland annat till att kunderna att se läckage hos sig själva och att vi kan hitta vattenläckor i gatan i ett tidigt skede, säger Walter Jonasson, underhållschef hos Vakin.

Bildtext

-Fjärravlästa vattenmätare är inte något nytt. Vi har haft fjärravlästa vattenmätare hos våra större kunder i Umeå sedan 2015, och i Vindeln har alla anslutna fjärravlästa mätare. Det som är nytt är att vi i det närmaste i realtid kan hitta områden där det kan vara en vattenläcka, säger Walter Jonasson, underhållschef hos Vakin.

Mätarna arbetar med ljud, genom att mäta ljudvolymen i vattenledningen kan man hitta läckor. Visar det sig att ljudvolymen i vattenledningen ökar ett visst antal dagar i följd larmar systemet. Ökar volymen hos flera mätare i samma område larmar också systemet.
-Har vi ett larm kan vi fortsätta undersökningen om det är en läcka eller inte med andra metoder. Visar det sig vara en läcka kan vi planera in arbetet istället för att hela tiden ha akuta arbeten, vilket ger mindre störningar för våra kunder säger Walter Jonasson.

Med denna metod kan en vattenläcka upptäckas långt innan den syns uppe på gatan.
-När vi nu håller på att testa systemet så upptäcker vi läckor upp till 30 dagar innan de syns på gatan eller att kunderna blir utan vatten, berättar Walter Jonasson.

Bättre för kunderna

Även för kunder blir denna typ av vattenmätare ett lyft. På sikt kommer fastighetsägare inte längre att behöva rapportera mätarställning manuellt och debiteringen kommer att grunda sig på verklig förbrukning och inte en beräknad förbrukning, som idag.

En annan fördel för kunderna är att de själva kan se på vattenmätaren om de har en läckande toalett i sitt hushåll. En lampa på vattenmätaren varnar om det finns en läcka inne i hushållet.
-Med denna varning kan villaägaren själv se om det är en läcka i bostaden och åtgärda den läckan. En läckande toalettstol kan kosta flera tusen kronor per år, säger Walter Jonasson.

Planen är att byta ut alla vattenmätare i Umeå kommun under de kommande fem åren.
-Vi har en plan, men just nu har vi Covid-19 vilket gör att vi har pausat arbetet med att byta ut mätarna. Under tiden har vi bra möjligheter att lära oss systemet och hitta bra arbetssätt med denna teknik, avslutar Walter Jonasson.