WINNOVATORS

Vi ger eSwatini

VATTEN

HJÄLP OSS ATT HJÄLPA

Donera pengar till vår utmaning

Du kan donera på flera sätt.
Via vår insamlingssidalänk till annan webbplats
Swish: 123 694 2833
BG 900-1629, märk gåvan "Winnovators"

Hjälp oss att sprida kunskap om WaterAid

Organisationen WaterAid förändrar liv, genom rent vatten, sanitet och hygien.
Läs mer om deras arbete här.länk till annan webbplats

Värna om vårt livsviktiga vatten

Vi har god tillgång till rent vatten. Det ska vi vara rädda om och aldrig ta för givet.

Foton: eSwatini/WaterAid/Nyani Quarmune/Panos

3 FAKTA OM UTMANINGEN

01.

Vart är vi på väg?

ESwatini är ett litet land som gränsar till Sydafrika och Mozambique. Landet har 1,3 miljoner invånare och fyra klimatzoner. Den torraste delen kallas Lowveld och det är där vår utmaning finns. En av tre människor i eSwatini har inte tillgång till rent vatten och två av fem har inte tillgång till toalett.

02.

Ka-Ben behöver hjälp.

Vårt lag kommer att arbeta med byn Ka-Ben, som är drabbad av klimatförändringar. De sista 15 åren har antalet dagar med en temperatur över 35 grader ökat med 12%. Under de första månaderna av den viktiga regnperioden har nederbörden minskat med 50%. Torka och förlorade skördar ökar fattigdomen.

03.

Utmaningen.

Tack vare WaterAid har byn Ka-Ben fått ett litet vattensystem där byborna kan få rent vatten mot betalning. Produktionen räcker inte till för minimibehovet 25 liter per person och dygn och många bybor har inte råd att betala avgiften. Vår utmaning blir att optimera produktionen så att den räcker till bybornas behov.
I september 2019 ska vi presentera vår idé.

Team Rimfrost tar sig an utmaningen

Vakins lag, Team Rimfrost, består av 8 medarbetare från olika avdelningar:

Urban Larsson, gruppledare Teknik
Sara Boström, processingenjör
Sven Thunell, produktionschef VA
Cecilia Bergstén, HR-strateg
Elin Wikman, Controller (saknas på bilden)
Malin Edin, miljöingenjör
Mikael Långström, processingengör
Elin Bäckman, kommunikatör

Tillsammans kommer vi att tackla Winnovators utmaning och samtidigt utvecklas som team och medarbetare.

Kontaktperson: Elin Bäckman, elin.backman@vakin.se

Tillsammans hjälper vi eSwatini att få mer vatten

Stort tack till alla privatpersoner och företag som bidragit till vår WaterAid-insamling. Tack vare er får fler nära till vatten.

OK Västerbottenlänk till annan webbplats - donerade biltvättbiljetter som vi fick sälja till förmån för WaterAid. Vi fick också stå utanför en OKQ8-mack och informera om miljöfördelarna med att tvätta på automattvätt.

Nolia Trädgårdlänk till annan webbplats - gav oss bästa platsen utanför entrén till Norrlands största trädgårdsmässa. Där sålde vi fröer till förmån för WaterAid. vi informerade också om hur du kan klimatanpassa din trädgård.

Rekryterings- och utvecklingsföretaget Vedea ABlänk till annan webbplats har donerat till insamlingen. De arbetar med chefs- och specialistrekryteringar, samt team- och ledarutveckling.

Allmiljö ABlänk till annan webbplats har donerat till vår insamling. De arbetar med avfallshantering, återvinning och transporter och samlar in hushållsavfall i flera kommuner.

Link Arkitektur ABlänk till annan webbplats arbetar inom arkitektur, inredningsarkitektur och stadsbyggnad, alltid med hållbarhet i fokus. De har valt att stötta Team Rimfrost och WaterAid.

Den norrländska HR-byrån ImpHRovelänk till annan webbplats erbjuder råd och praktisk hjälp i personalfrågor. De har även donerat till WaterAids arbete i eSwatini.

Umeå Smakfestivallänk till annan webbplats, en hållbar festival med temat "Gott i både hjärta och mage". De ger oss plats för insamling under årets smakfestival.

Så långt borta, ändå så nära...

Team Vakin är en stolt representant för Sverige, staden Umeå och vårt företag, Vakin. Nära polcirkeln, med långa kalla snöiga vintrar och ett överflöd av vatten, är vi verkligen långt ifrån de länder som behöver WaterAid.

Trots skillnaderna är vatten också viktigt i våra liv, och vi bör aldrig ta det för givet. Vi kommer att använda hand, hjärna och hjärta för att hjälpa till att lösa det problem som Winnovators presenterat för oss.

I gengäld kommer Winnovatorsprogrammet att öka vattenmedvetenheten i vårt lokalsamhälle. Vi vill att människor ska bry sig om och ta hand om sitt vatten.

Hjälp oss att nå vårt insamlingsmål!

Team Rimfrost finns på Twitter, här kan du följa vår utmaning: på Twitter.länk till annan webbplats

Under våren och sommaren kommer vi att synas på platser i Umeå där många samlas.
Vi tar med en dunk, så att du kan känna hur det känns att bära på 20 liter vatten.
Visst är det lyx med vatten i kranen? Tillsammans värnar vi om vårt vatten.

Vakin ansvarar för vatten, avlopp, avfall och återvinning på uppdrag av Umeå och Vindelns kommuner. Tillsammans. För en hållbar livsmiljö.