UMEVA
2015-04-26

Vinnare - Umeås smutsigaste bil

Inför Stora Biltvättarhelgen hade Umeva och Miljö- och hälsoskyddskontoret i Umeå en tävling om vilken som är Umeås smutsigaste bil. Det kom in 42 foton på smutsiga och lidande fordon... Vi har korat fyra vinnare som får en Svanenmärkt biltvätt, som så desperat behövs!

Stort GRATTIS till dessa fyra vinnare:

Lena Jonsson

Carina Bengtsson

Katarina Wallström

Elisabeth Johansson


Tack alla biltvättshjältar som inte tvättar på gatan/uppfarten!Biltvättstips!

Kolla in roliga och intressanta inslag på Mitt Vattens Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, eller läs mer häröppnas i nytt fönster på sidan om tips för biltvättandet.

Tvätta inte bilen på gata eller uppfart – då rinner orenat vatten med miljögifter, som t ex oljerester och tungmetaller, ut i dagvattnet till närmsta vattendrag, sjö eller hav. Välj biltvätten istället!

Tvättar du bilen på gata eller uppfart för att spara pengar? Då är det bra att känna till att miljön får betala istället - det är med andra ord lika ogenomtänkt som att spola ner pengar i avloppet.

Välj alltid miljömärkta bilvårdsprodukter när du ska tvätta bilen själv – och då helst i en GDS-hall (Gör det själv), både invändigt och utvändigt. Bilen blir ändå skinande ren och du gör samtidigt miljön en tjänst.

Om du inte har tillgång till en biltvätt och väljer att tvätta hemma, ställ bilen på gräs, grus eller annan porös yta (=de minst dåliga alternativen). Då filtreras det smutsiga vattnet genom marken, innan det hamnar i vattendrag – men tänk på att vattnet fortfarande hamnar i naturen utan att tas omhand.

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se