UMEVA
2015-11-18

Vad spolar umeborna ner i toaletten?

Här är en film som visar några timmars skräp-skörd i ett av de fyra rensgallren på Umeå avloppsreningsverk. Ibland funderar vi vad umeborna har ätit när detta hamnar i toaletten... 


9 av 10 i norra Sverige tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt visar en undersökning som Svenskt Vatten har tagit fram i samband med internationella Världstoalettdagen 19 nov. Trots det hamnar årligen 155 ton (3 ton/vecka) skräp i Umeås avlopp!

Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. Men många använder toan som sopnedkast, vilket resulterar i att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt skräp som spolas ner. Dessutom finns en risk att orenat avloppsvatten släpps ut pga stopp i ledningsnät och pumpar.


Skräpet som samlas upp måste avvattnas och transporteras till förbränning. Det hade varit betydligt enklare och tagit mycket mindre energi om skräpet gått direkt från en papperskorg intill toaletten istället.


Kemikalier (allt från lösningsmedel till ämnen i hudvårdsprodukter) som spolas ner går antingen rakt genom reningsprocessen och ut i våra vattendrag, eller så fastnar de i det näringsrika slammet som man vill kunna använda som gödsel.


Den bästa hyllningen du kan ge din toalett är alltså att hantera kemikalier på ett säkert sätt samt alltid använda papperskorgen till ditt skräp!


World Toilet Day

Den 19 nov är det den Internationella Världstoalettdagen, sedan 2014 en officiell FN-dag med syftet att uppmärksamma hur livsavgörande det är med toaletter. Något som vi här i Sverige knappt ägnar en tanke åt är för andra människor en fråga på liv och död.


Nästan var tredje person, eller 2,36 miljarder människor, lever utan en säker toalett. Detta trots att grundläggande sanitet är en mänsklig rättighet. I de nya globala hållbarhetsmålen som FN:s medlemsstater enades om i september 2015 ingår ett specifikt mål om tillgång till rent vatten och sanitet för alla.


Se mitt vattens kampanjfilm om att inte fulspola:


Skaffa en sophink att ställa inne vid toaletten, så blir det lätt att kasta rätt!


Lär dig mer!

Hur kan du påverka vattenkvaliteten till det bättre? 

Läs här!öppnas i nytt fönster


Besök på avloppsreningsverk?
Vi erbjuder studiebesök med information om vattnets väg i Umeå samt rundtur på vårt reningsverk som ligger på Ön.

Läs mer och boka här!öppnas i nytt fönsterExterna länkar


WaterAidlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - jobbar med rent vatten och hållbara sanitetslösningar i världen.


World toilet daylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Toaletter utan gränserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vanligaste skräpet

Det vanligaste skräpet är pappershanddukar, våtservetter,  hushållspapper, tamponger, kondomer, bomullstussar, tops, cigarettfimpar, snuspåsar och hår.


En del tar även i lite extra och spolar ner större saker... Diverse klädesplagg och skurtrasor är inte helt ovanligt, medan det mest oväntade som vi har hittat i Umeås reningsverk och pumpstationer är leksaksbilar, mobiltelefoner, en flagglina, en b-h, ett järnspett och löständer.


SMS för rent avlopp

För att nå ut med dagens viktiga budskap till alla våra kunder har vi använt vår sms-tjänst. Detsamma har skett i Kalmar, Sundsvall, Timrå och Nordanstig kommun.


Som en bonus har vår tjänsteleverantör beslutat bidra med 25 öre/sms till WaterAids arbete i världen.
TACK så mycket! 


”Rent vatten och sanitet och är en förutsättning för hälsa och utveckling i hela världen. Som leverantör till VA-sektorn vill vi vara delaktiga i denna fråga och stödja WaterAids arbete för att ge möjlighet till ett bättre liv för människor i utsatta områden. Därför går 25 öre per skickat SMS på Världstoalettdagen den 19/11 till WaterAid”.

/Tor-Erling Nilsen, VD UMS.


Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se