UMEVA
2016-07-07

Tillfälligt ändrad behandling av matavfallet i Umeå kommun

Matavfallet som samlas in i de bruna kärlen går normalt till behandling i Skellefteå för att bli biogas (fordonsgas) och näringsrik rötrest. Biogasanläggningen ska nu underhållas och byggas om. Från och med i måndags, 27 juni, tas matavfallet från Umeå kommun omhand på ett annat sätt.


Medan Tuvans biogasanläggning i Skellefteå underhålls och byggs om kommer vårt matavfall att tas till en annan anläggning. Vårt matavfall kommer att transporteras till en anläggning mellan Luleå och Boden. – Istället för att bli biogas och näringsrik rötrest kommer det att komposteras och bli jord. Denna förändring beräknas gälla i åtta månader innan matavfallet åter kan gå till rötning säger Helena Johansson, sektionschef hushållsavfall vid Vakin.


Att göra jord av matavfallet är inte en lika stor miljövinst som att göra biogas. Men en större vinst än att skicka det till förbränning.


Pengar rakt ned i soporna

Ungefär var femte påse mat vi köper hamnar i soporna för att vi inte tar hand om råvarorna, eller äter upp dem tillräckligt fort. Ett matsvinn till ingen nytta, framför allt av grönsaker och bröd.


– Omräknat i pengar slänger ett svenskt hushåll mat för ca 6 500 kronor per år. Eftersom jordens resurser är begränsade är det viktigt att hushålla med dem på ett hållbart sätt, och vi slänger en miljon ton mat om året i Sverige, helt i onödan. Att göra biogas och biogödsel av matavfall är väldigt bra men att minska matsvinnet är ännu bättre både för plånboken och för vår miljö, avslutar Helena Johansson. 

 

 

Relaterade sidor

Läs mer om matavfall

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se