UMEVA
2015-07-22

Textilbehållare för insamling
på alla återvinningscentraler

UMEVA vill att det ska vara enkelt att lämna textilier och kläder till återanvändning och återvinning. Genom ett samarbete med Myrorna står nu textilbehållare på alla återvinningscentraler i kommunen.

Vi vill ge våra kunder bättre service och därför har vi tillsammans med Myrorna gjort det enklare att lämna in sina torra och rena textilier, kläder, accessoarer och skor till återanvändning och återvinning, säger Elisabeth Johansson, Renhållningschef på UMEVA. Att det insamlade dessutom går till en verksamhet som jobbar med socialt arbete är bara grädde på moset.


Vart går det?

Enligt Myrorna så skickas allt som samlas in i textilbehållarna till deras produktionsenhet i Umeå eller till någon av de övriga i landet. Återanvändningsgraden av det som samlas in är 93 procent och av detta går cirka 15–20 procent till försäljning i butiker i Sverige. 70 procent går till second hand-försäljning i andra Europeiska länder. Resterande, med sämre kvalitet och som inte kan återanvändas, går till industrier som trasor. En liten del som inte är möjlig att återvinna förbränns. Hela Myrornas vinst går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige.


Det lönar sig

Undersökningar som Myrorna gjort visar också på att det alltid är bättre att återanvända insamlade kläder och skor än att köpa nytt, även om de transporteras väldigt långt och trots att mottagarlandet har sämre avfallshantering när plagget väl måste slängas.


Så snälla, kasta inte textilier och kläder som kan återanvändas eller återvinnas utan lämna dem istället i textilbehållaren nästa gång du har ett ärende till någon av våra återvinningscentraler, avslutar Elisabeth Johansson.


Nu finns dessa textilbehållare på alla återvinningscentraler.

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se