UMEVA
2015-10-26

Succé för öppet hus och invigningen

Den 22 oktober invigdes Umeås avloppsreningsverk. Invigningen förrättades av UMEVAs styrelseordförande Per-Erik Johansson samt kommunalrådet Hans Lindberg. Två dagar efter den officiella invigningen bjöd UMEVA in till öppet hus för allmänheten.

Det är kanske en svår tanke att tänka, men innan 1972 gick allt avloppsvatten rakt ut i Umeälven. På sin höjd grovrenades avloppsvattnet. Men från 1972 har vi renat avloppsvattnet i Umeå, vilket har gjort att miljön i Umeälven har förbättrats nedströms från Umeå.


Det gamla verket var dimensionerat för 116 000 personekvivalenter. Eftersom Umeå växer och Umeå måste ges möjlighet att växa var en utbyggnad av avloppsreningsverket ett måste. Med det nya reningsverket ger det Umeå möjlighet att växa. Men framförallt ger det kommande generation av Umeåbor möjlighet att kunna minska stadens miljöpåverkan.

– En av de viktigaste pusselbitarna till rent och friskt vatten är att vi har väl fungerande avloppsreningsverk som renar vattnet från samhället, berättade Per-Erik Johansson, styrelseordförande UMEVA.


Vid invigningen av Umeås avloppsreningsverk beskrev UMEVAs styrelseordförande, Per-Erik Johansson, bygget på följande sätt:

– Detta är en investering som ska tjäna Umeås befolkning under lång tid framöver och det är Förmodligen det mest tekniska, avancerade och komplicerade infrastrukturprojektet i Umeås historia.


Öppet hus, en succé

Den 24 oktober var det dags för Allmänhetens dag. Under allmänhetens dag kom drygt 1 000 personer. Besökarna fick bland annat se vår fantastiska utställning om vatten- och avloppshistoriken i Umeå. Det fanns även ett flertal aktiviteter för alla åldrar. För de minsta fanns ansiktsmålning. För de lite äldre fanns det möjlighet att gå guidade rundturer i anläggningen.


– Det var otroligt givande och intressant att se var som händer efter man spolat, sade Mikael Andersson efter att han gått en guidad tur genom Umeå Avloppsreningsverk

.

Bajsbasket, var en given succé för alla åldrar. I Bajsbasket handlar om att på ett lekfullt sätt sortera olika saker som finns i badrummet. Allt ifrån sådant som ska ned i toaletten till sådant som inte ska ned i toaletten.


Vi från UMEVA vill tacka alla som kom och förgyllde denna dag!

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se