UMEVA
2015-03-08

Framtidens shopping Miljönär-märks

Avfall Sverige lanserar märkningen ”Miljönär-vänlig” med mål att underlätta för medborgarna att laga, låna och återanvända i stället för att köpa nytt. Först ut att få märkningen i Umeå är Myrornas butik på Ersboda. Måndag 9 mars, kl 14.00, överräcks utmärkelsen som vägleder till hållbar konsumtion och allmänheten bjuds med att fira.

Bästa sättet att bli rik på är genom att laga, låna och återanvända. Då sparar du både miljö och pengar och blir en Miljönär.

– Att köpa second hand är ett utmärkt exempel på ekonomisk och miljösmart shopping. Därför har vi i Umeå beslutat tilldela Myrorna en märkning, som bevis på att de är en av Sveriges Miljönärvänliga verksamheter, säger Simone Andersson, informatör på UMEVA. Naturligtvis finns många fler som kvalificerar sig för detta märke och vi ser fram emot att uppmärksamma dem framöver!


Miljönärmärkning och Återbruksworkshop på Myrorna

Måndag 9 mars, kl 14.00, överräcks utmärkelsen för Miljönär-vänlig verksamhet av Simone Andersson, UMEVA, till Myrorna. De firar genom att bjuda på fräscht fika i form av grönsaker och frukt.


En utställning och återbruksworkshop finns också på plats för inspiration till dagens besökare. Kom och ta del av Petra Eleonoras arbete under måndagseftermiddagen 13.00-16.00, eller läs mer om hennes återbruksprojekt på hennes hemsida Punkslöjdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Återvinning bra – återbruk mycket bättre

Det upplevs enklare att köpa nytt än att laga i dagens konsumtionssamhälle. Mängden avfall har nästan fördubblats de senaste 40 åren och om ingenting görs ser vi snart en fördubbling igen. Även om Sverige hör till de länder i världen som är bäst på att återvinna material och energi ur avfall, så tär detta ändå hårt på jordens resurser.


Kanske vet vi inte riktigt vart vi kan vända oss för att laga eller byta? Därför vill kommunerna Miljönär-märka alla som gör det möjligt att laga, låna eller återanvända, eller att på annat sätt minska avfallet. Det gör det lättare att hitta rätt och vägleder till ett smart och hållbart sätt att leva.

– Vi är jätteglada över utmärkelsen Miljönärvänlig. Myrorna har i sitt uppdrag att arbeta för ett mer hållbart samhälle. Det känns bra att göra det tillsammans med kommunerna och Avfall Sverige och därigenom sätta vår verksamhet i ett större perspektiv, säger Sirpa Edin, butikschef Myrorna Umeå.


Spara pengar och miljö som Miljönär

  • Ett par begagnade jeans istället för nya sparar, förutom pengar, ca 4 600 liter vatten. Det motsvarar över 32 umebors dagliga vattenförbrukning!
  • En hyrd långklänning till festen, istället för en ny, sparar 0,6 kg CO2-utsläpp/gång den används*, vilket motsvarar 3 timmars användning av en hårfön.
    *Klänningen antas hyras ut 30 ggr och en egen klänning antas användas fem gånger under tre år.Miljönär - konsten att bli rik och rädda världen samtidigt.

Håll utkik efter Miljönär-märket - det leder dig till smart och hållbar shopping! Klicka på märket och kolla in Miljönär-sajten med karta som visar var du hittar Miljönärvänliga verksamheter!

Fakta Miljönär-kampanj

Avfall Sverige (dvs alla kommuner och kommunala bolag inom avfallshantering)

har lanserat en nationell kampanj med två målgrupper - kommuner/landsting samt medborgarna.


Fokus ligger i huvudsak på tre avfallsslag, matavfall, textil och elektronik. Att minska mängden farliga ämnen ingår också.


Lappa, laga, reparera, dela, låna och hyra är ledorden och en märkning,

Miljönär-vänlig, introduceras för att hjälpa konsumenter att lättare hitta till sådana typer av verksamheter.


Alla vars huvudverksamhet är att få allmänheten att laga, låna eller återanvända, kan tilldelas Miljönär-märkningen. Det kan gälla företag, privatpersoner eller organisationer, fysiska eller digitala. Ju fler som sprider budskapet, desto starkare blir märkningen och desto större effekt får den.


Läs mer och tipsa om fler Miljönär-vänliga verksamheter på sajten www.miljönär.selänk till annan webbplats!


Se reklamfilmer!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Hitta till Facebook-sidan!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se