UMEVA
2016-12-01

24 hållbara julklapptips!

Vakins variant på en julkalender utan lucköppning


 1. Ge bort lite drama!
  Biobiljetter, en teaterkväll, ett SPA-besök eller en dag i slalombacken i form av ett liftkort. Skidutrustning kan hyras eller lånas.

 2. Ge bort en retro-tröja
  Ge kläder ett nytt liv och skänk glädje till någon du tycker om. Ofta kan retro vara hetare än nytt! Finns att hitta på loppis och i second hand-butiker.

 3. Ge bort din tid!
  Erbjud dig att hjälpa till med att putsa fönster, klippa häcken eller rensa jordgubbslandet.

 4. Ge bort ett leende
  Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt. Barn som ofta blir mobbade, ibland även utstötta av familjen. Att operera ett barn kan kosta så lite som 2 400 kronor och tar oftast mindre än en timme att genomföra. En operation som förändrar livet för alltid.
  Ge en julgåva av valfri storlek till Operation Smile och var med och förändra liv! Som tack för din gåva får du ett fint gåvoblad att ge bort i julklapp.
  Se mer på www.operationsmile.se/bidra/julgavalänk till annan webbplats

 5. Ge bort din talang
  Har du en speciell talang? Kanske någon behöver hjälp att tapetsera, spackla och måla eller klä om en fåtölj?

 6. Ge bort en natt på hotell
  Skäm bort någon kär med en natt på hotell, helst i närområdet. Har du tur får du kanske följa med!

 7. Ge bort en ren bil!
  Ge bort ett presentkort till en riktig Svanen-märkt biltvätt. Alltid uppskattat! Då vet du också att tungmetaller och rengöringsmedel inte hamnar i våra vattendrag. Du kan också erbjuda dig att städa bilen.

 8. Ge bort en get!
  En get bidrar till positiv förändring. Genom att köpa en get till en fattig kvinna är man med och sätter igång något stort. En get klarar sig i tuffa klimat, de är lätta att föda upp och ger näringsrik mjölk vars överskott kan säljas på den lokala marknaden.
  Gåvokort finns på www.presentermotfattigdom.selänk till annan webbplats

 9. Play it again!
  Många ledsnar snabbt på sina datorspel och istället för att köpa nytt så kan du göra fynd på köp-och-säljsidor på nätet.

 10. Ge bort din kunskap
  Kanske någon behöver läxhjälp eller ett bollplank i sina studier?

 11. Ge bort dina gröna fingrar
  Erbjud dig att plantera om blommorna eller skänk några av dina avknoppade blomskott.

 12. Ge bort ett år av välmående
  Ge bort ett årskort på träning eller bad. Lite dyrare men stärker mottagaren i kropp och själ över hela året.

 13. Ge bort en adopterad orangutang eller ett planterat träd i regnskogen
  Ge bort en adoption av en orangutang. Mottagaren får följa utvecklingen för sin orangutang och förhoppningsvis till slut se den återvända till regnskogen. Regnskogen på Borneo försvinner i snabb takt. Rädda regnskogen genom att ge bort ett gåvobevis på ett planterat träd. En gåva som skänker glädje och nytta till många under lång tid. 
  Läs mer på www.savetheorangutan.se/julklapparlänk till annan webbplats

 14. Ge bort en löftescheck
  Något du lovar att du ska göra för en partner, syskon, förälder eller vän. Brukar vara mycket uppskattade. Bara din fantasi sätter gränsen!

 15. Ge bort lite mat
  Det ska givetvis vara närproducerade, ekologiska matdelikatesser. Eller varför inte ett presentkort i en butik som säljer just närproducerade och ekologiska godsaker?

 16. Ge bort en sportupplevelse
  Ge bort en kväll på läktarplats. Umeå har många lag som är värda att beskåda. Ingen nämnd – ingen glömd!

 17. Ge bort vatten och sanitetslösningar
  Wateraid arbetar för att ge världens fattigaste samhällen tillgång till vatten och toaletter. Grundtanken är att vatten är en förutsättning för ett drägligt liv och att tillgång till rent vatten skänker hopp och framtidstro.Gåvan hjälper fattiga människor med vatten- och sanitetslösningar. Det kan exempelvis vara att installera vattenkranar och toaletter, men även att erbjuda utbildning om hygien och hälsoeffekter av rent vatten.
  På Wateraids hemsida kan du skänka pengar till deras verksamhet. Du får då ett gåvobevis som kan ges bort som present. Gåvobeviset kan fås digitalt så att du kan printa ut det hemma. Du kan också få ett tryckt gåvobevis hemskickat mot en liten extra avgift.
  Läs mer på www.wateraid.selänk till annan webbplats

 18. Ge bort West Coast Swing eller magdans
  Låt någon få gå en danskurs och lära sig lite nya moves. Roligt och välgörande!

 19. Ge bort värme till sju barn
  Ett gåvobevis på ett klädpaket till sju barn på flykt i Irak är en julklapp som verkligen gör skillnad! Klädpaketet ger dem varma jackor och skor, så att inte ska frysa under den kalla vintern. 
  Läs mer på www.raddabarnen.se/jullänk till annan webbplats

 20. Låt någon bli Regnbågshjälte
  Som Regnbågshjälte ger du pengar varje månad och stöttar mänskliga rättigheter i Sverige och världen. Du kan också ge engångsgåva för att stötta RFSLs arbete med bland annat asyl, internationella frågor och unga.

 21. Ge bort en bok
  Ibland kan hållbarhet vara i form av en nytryckt bok. ”Ekoenkelt” från förlaget Pagina är skriven av Pernilla Johansson som driver den populära bloggen med samma namn. Pernilla visar att det är enkelt att steg för steg ställa om till en mer ekologiskt hållbar livsstil.
  Vi slår även ett slag för boken ”Ägodela” som ges ut av Naturskyddsföreningen och blev vald till Årets Bok 2016. Det är ett nytt fenomen som kallas för delandeekonomi eller kollaborativ konsumtion. Naturskyddsföreningen kallar det att ägodela. Boken ger dig ett miljöperspektiv på den nya delandeekonomin och vad den innebär i vardagen.

 22. Ge bort choklad
  Fairtrade­märkta chokladpraliner gör inte bara gott i munnen utan även i själen. Väljer du Fairtrade-märkta produkter skapar du möjligheter till förändring. Du bidrar till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är en oberoende certifiering med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft – med syfte att skapa förändring och utveckling.
  Läs mer om Fairtrade på www.fairtrade.selänk till annan webbplats

 23. Ge bort något du inte använder
  Står något där på vinden, källaren eller förrådet som du inte använder eller behöver. Finns det någon du vet kanske skulle ha glädje och nytta av prylen? Det skulle innebära att den personen inte behöver köpa nytt, vilket i sin tur sliter på vår miljö och våra resurser.

 24. Ge bort en matlåda
  En snygg och smart matlåda inbjuder till att spara resterna till lunchen istället för att det åker ned i det bruna sopkärlet, eller ännu värre, i den gröna.

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se