UMEVA

Påsar för matavfall

Kanske behöver du fler papperspåsar eller har påshållaren försvunnit? Hur undviker jag problem med papperspåsen? Här hittar du svar på många av frågor som kan uppstå.

Villaägare - behövs mer påsar?

En gång per år delar vi ut två påsbuntar till dig som har abonnemang med matavfallssortering. En påsbunt består av 80 påsar och räcker 6-8 månader.


Behöver du fler påsar eller har du för många? Hämta extra eller lämna tillbaka på närmaste återvinningscentralöppnas i nytt fönster. Du kan även hämta eller lämna påsar vid Vakins kontor på Ön, Övägen 37. Påsarna är placerade i skåp utanför vårt soprum på parkeringen.

Flerfamiljsfastighet - beställning av påsar

Beställ fler påsar via Kundservice. Leverans sker månadsvis, därför måste beställning göras innan den den sista dagen i månaden före utleverans.


Exempel:
Beställning av påsar meddelad den 31 januari, leverans utförs under februari.
Beställning av påsar meddelad den 4 februari, leverans utförs under mars.


Påsar får beställas max två ggr/år.

Beställ 1-2 påsbuntar per hushåll. (1 bunt = 80 påsar = ca en halvårsförbrukning)

Vill ni hämta själva finns det påsar på närmaste återvinningscentral och på Vakins kontor på Ön, Övägen 37. De är placerade i kärl utanför vårt soprum på parkeringen.

Varför papperspåsar?

Att använda papperspåsar för matavfallet upplevs problematiskt för en del personer, vilket vi beklagar. Vid uppföljning av varför det är så har vi förstått att många använder en vanlig hink eller sätter en plastpåse utanpå papperspåsen, vilket gör att den inte kan andas och följdaktligen går sönder.Vi vill därför understryka hur viktigt det är att använda den PÅSHÅLLARE som delats ut (brun eller grön)! Den gör att påsen ventileras och därmed håller mycket bra. Naturligtvis är det också viktigt att låta blött matavfall RINNA AV innan det läggs i påsen!


Papperspåsar - det naturliga valet
Umeås matavfall rötas, vilket ger största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen ur matavfallet. Till denna metod passar papperspåsar bäst. Att röta mataavfall i "majsstärkelsepåsar" ger ofta problem i rötningsprocessen.


Papperpåsen är  mer miljöanpassad. Majsstärkelsepåsen består endast av ca 50 % majsstärkelse och resten är en polyester, framställd ur råolja. Majsstärkelsepåsen är alltså inte en produkt helt framställd ur förnyelsebar råvara.


Papperspåsen ventilerar dessutom bättre, vilket minskar fukten  från matavfallet och därmed sänks påsens vikt och ger färre tunga transporter.


Papperspåsen är väl beprövad och används i 79 % av de kommuner i Sverige som har matavfallsåtervinning. Analyser visar att det är mindre felsortering när papperspåsar används.

Senast granskad: 2017-11-21 11.21

VIKTIGT! Använd påshållaren så att påsen luftas!

VIKTIGT! Använd påshållaren så att påsen luftas!

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se