UMEVA

Minska matsvinnet

Gårdagens rester kan enkelt bli en god och läcker grantäng.

Vad brukar du göra med dina matrester? Slänga? Då är det dags att istället börja betrakta dem som grundplåten till nästa måltid. Se det som en utmaning att hitta på nya maträtter, ta ut kryddsvängarna rejält och våga kombinera oväntade smaker. Det är både gott, hållbart, ekonomiskt - och kul!

 

Tre sätt du kan minska matslöseriet:

  • Planera måltiderna
    All hållbar matlagning kräver framförhållning och planering. Köp inte mer mat än vad du hinner äta upp.
  • Inför en restdag
    Ta för vana att rensa kylskåpet en gång i veckan, då du äter matresterna och fryser in det du inte använder,
  • Lita på luktsinnet
    Utgångsdatum i all ära, men lukta och smaka på maten innan du kastar den.

 

Kockens spartips

Det är ofta enklare att laga mat på rester än att slänga och börja om på nytt. Här har vi listat några tips från vår folder "Rest är fest". (Foldern publiceras torsdag den 8 september på smakfestivalen)

 

  • TÄNK PYTT! Vad har paella, nasi goreng och vår egen pyttipanna gemensamt? Materester som finhackats, blandas och steks. Piffa upp med exempelvis en Worcester - eller sweetchili-sås.

  • OÖPPNADE FÖRPACKNINGAR? Exempelvis gräddfil och créme fraiche håller flera veckor längre än angivet datum, om de förvaras kallt och oöppnade.

Senast granskad: 2017-01-11 14.29

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se